Tegenartikel: De werkelijke kosten van het toeslagenschandaal - Een perspectief van een gedupeerde
-
Fatima Akchar
-
March 27th, 2024
Het is frustrerend om steeds weer te lezen over de hoge kosten van de afhandeling van het toeslagenschandaal. Het lijkt alsof de focus vooral ligt op de financiële kant van het verhaal, terwijl de echte problemen die wij, de slachtoffers, ervaren vaak onderbelicht blijven. Laten we het eens kort hebben over waarom deze kosten gerechtvaardigd zijn en zelfs noodzakelijk. Wil je mijn uitgebreider verhaal horen, kijk dan onder public speaking.
Waarom de kosten gerechtvaardigd zijn
Herstel van vertrouwen in de overheid:
Veel van ons hebben het vertrouwen in de overheid verloren door dit schandaal. Het herstellen van dit vertrouwen is essentieel. Dit proces kost geld, maar het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we weer kunnen geloven dat de overheid er voor ons is, niet tegen ons.
Compensatie voor onherstelbare schade:
De financiële en emotionele schade die we hebben geleden, is enorm. We hebben ons huis verloren, banen kwijtgemaakt, ziektes hebben zich gemanifesteerd en onze gezinnen hebben onder de stress geleden. Eerlijke compensatie is geen luxe, maar een noodzakelijke stap om ons leven weer op de rails te krijgen. Dus om ook de geleden achterstand en invloed op kwaliteit van leven die tot heden nog voelbaar is te compenseren. Bovendien moeten we de verdwenen en uit huisgeplaatste kinderen niet vergeten!
Herstel van vertrouwen via Stichting (Gelijk)Waardig Herstel
Stichting (Gelijk)Waardig Herstel heeft een methodiek weten neer te zetten die voor gedupeerden betrouwbaar en onafhankelijk is, en een benadering die menselijkheid als vetrekpunt heeft. Vanwege hun kernwaarden (eigen regie, vertrouwen, neutraliteit, en collectiviteit) is de stichting voor gedupeerden een organisatie waar zij op kunnen rekenen en een die hen gelooft. Dat alleen al is een verademing voor de meeste van ons.
En als je het mij vraagt, is het procesmatig zodanig ingericht zoals Ministerie van Financiën dit zou moeten inrichten, een duidelijke tijdslijn, proces, met onafhankelijk schadeclaim experts. Bij elkaar is de methodiek tijdsefficiënter, waardoor het op langer termijn minder spanning oplevert en dus minder stressvol voor gedupeerden is. Dit kost op langer termijn waarschijnlijk zelfs minder geld, ook jouw belastingsgeld, want het is niet gegoten in een andere maar zelfde bureaucratieve systeem van het ministerie, die tevens eindverantwoordelijk is en hoofdveroorzaker is van alle leed. De schade die geleden is heeft vaak een doorwerking op meerdere levensgebieden en dit is ook waar de schadeclaimexperts van Stichting (Gelijk)Waardig Herstel ook op beoordelen. Het is een realistischer proces en in verhouding veel minder intensief en procedureel minder uitputtend.
Bovendien zouden we niet willen dat anderen hetzelfde doormaken. Dit betekent dat er geld moet worden uitgegeven om de fouten uit het verleden recht te zetten en te voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw gebeuren. En omdat dit humaner is.
Lange termijn voordelen
Hoewel de huidige kosten hoog lijken, bieden ze op de lange termijn voordelen. Herstel van vertrouwen en schade (tegemoetkoming) biedt weer hoop en toekomstperspectief aan de gedupeerden. Sommige schade is zelfs onomkeerbaar, hoeveel geld je er ook tegenaangooit. Het leven is namelijk niet in alleen geld uit te drukken. De nieuwe opgetogen bureaucreatief systeem van het ministerie wordt in het artikel niet gechreven, zo verschuift je aandacht van het werklijk probleem en het instant houden hiervan door inefficiënte procedures van het minsiterie, die diverse deadlines overschrifjt, waardoor zij ook veel geld kwijt is aan dwangsommen die zij betaalt aan gedupeerden. Op langer termijn is de werkwijze van Stichting (Gelijk)Waardig Herstel efficiënter en een welkome voor het Ministerie en jouw belastinggeld. Daarnaast is het veel efficiënter omdat de wederopbouw van levens, volwassennen en kinderen, weer kan starten, toekomstperspectief biedt aan de gedupeerde maar ook rust na jaren van getouwtrek.
Conclusie
De kosten van de afhandeling van het toeslagenschandaal zijn hoog, maar ze zijn nodig om recht te doen aan de slachtoffers, het vertrouwen in de overheid te herstellen en de systemen bloot te leggen zodat dit verbetert kunnen worden. Deze investering is cruciaal voor een rechtvaardigere en efficiëntere samenleving. We moeten ervoor zorgen dat elke euro die nu wordt uitgegeven ook bijdraagt aan een structurele verbetering van de publieke dienstverlening en het vertrouwen van burgers in hun overheid.
PS: Ik ben blij dat het onderwerp aandacht krijgt, ondertussen is het namelijk in de reguliere media een vergeten onderwerp. Volgende week is er hierover een zitting tegen Mark Rutte, doorgezet door Karim Aachboun . De zitting is openbaar en vindt plaat op 22 mei as. om 09:00 Paleis Van Justitie te Den Haag.
Tegenartikel op: https://nos.nl/artikel/2520340-herstel-toeslagenaffaire-dreigt-ongekende-strop-te-worden-nog-5-miljard-extra
Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?
Vraag jouw maatwerk dienst aan!